top of page
Search
Writer's pictureNikos Nikolaidis

ΠΝΕΥΜΟΝΟΓΑΣΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΟ - ΣΠΛΑΧΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ



Το Πνευμονογαστρικό νεύρο (Vagus nerve - νεύρο αυτοϊασης) είναι ένα φαινομενικά ατελείωτο διακλαδιστικό νεύρο που συνδέει τα περισσότερα από τα κύρια όργανα μας με τον εγκέφαλό μας.

Είναι το μακρύτερο κρανιακό νεύρο στο σώμα μας, ένα για τη δεξιά πλευρά και ένα για την αριστερά. Είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη σύνδεση του σώματος-μυαλού για τον ρόλο του ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στη σκέψη και την αίσθηση, γνωστό ως «αίσθηση του εντέρου» μας.

Είναι η «βασίλισσα» του Παρασυμπαθητικού Νευρικού Συστήματος. Γνωστό ως νεύρο της «ξεκούρασης και πέψης» ή το νεύρο χαλάρωσης. Έτσι, όσο περισσότερο κάνουμε πράγματα για να ενεργοποιήσουμε το συγκεκριμένο νεύρο (όπως βαθιά αναπνοή), τόσο περισσότερο καταπολεμούμε τις επιδράσεις του αντίθετού του, το Συμπαθητικό Νευρικό Σύστημα - υπεύθυνο για αντιδράσεις «μάχης ή η φυγής» σε απειλές από το περιβάλλον. Επίσης η ορθή λειτουργία του εμποδίζεται από τον σύγχρονο, γεμάτο άγχος και στρες τρόπο ζωής και φυσικά επηρεάζεται κατά πολύ σε κατάσταση κατάθλιψης.

Τόσο ο πρόσθιος όσο και ο οπίσθιος κλάδος του ελέγχουν την καρδιά, τους πνεύμονες και την αναπνευστική οδό. Παράλληλα ο πρόσθιος ευθύνεται επίσης προς τους μύες του λάρυγγα, του φάρυγγα και αρκετών μυών του προσώπου, ενώ ο οπίσθιος κλάδος του, πέρα από την καρδιά και τους πνεύμονες συμμετέχει στη λειτουργία των οργάνων της πέψης που βρίσκονται κάτω από το διάφραγμα.


1) Ο ένας κλάδος του (ventral) ελέγχει

το άνω τρίτο του οισοφάγου,

τους περισσότερους μύες του φάρυγγα,

την καρδιά και

τους βρόχγχους


2) Ο έτερος κλάδος του (dorsal) ελέγχει

τα κάτω δύο τρίτα του οισοφάγου,

τη λειτουργία του στομάχου,

τους αδένες της πέψης, το πάγκρεας, τη σπλήνα, το συκώτι, τη χολή, όπως και τη δίοδο της τροφής διαμέσου του λεπτού και παχέος εντέρου, με εξαίρεση το κατερχόμενο τμήμα του παχέος εντέρου.


Οι δύο αυτοί κλάδοι μαζί με το στέλεχος του Συμπαθητικού Νευρικού Συστήματος -δηλαδή τα τρία μέρη του αυτόνομου νευρικού συστήματος- ελέγχουν και επιδρούν πάνω στις βασικές ζωτικές λειτουργίες της αναπνοής και της κυκλοφορίας του αίματος - με διαφορετικό τρόπο βέβαια το κάθε τμήμα.


-Μερικές άλλες λειτουργίες:

επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή.

μειώνει την αρτηριακή πίεση.

βοηθά με ηρεμία και χαλάρωση.

ελέγχει τους ακούσιους μύες στο πεπτικό σύστημα,

βοηθώντας έτσι την πέψη.

αίσθηση γεύσης.

λειτουργία κίνησης για τους μύες του λαιμού που είναι

υπεύθυνοι για την κατάποση και την ομιλία.

επικοινωνία εγκεφάλου εντέρου.

μειώνει τη φλεγμονή.


H ΣΥΝΔΕΣΗ TOY ΕΝΤΕΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ, ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ Η ΠΕΨΗ:


Παρουσιάζετε προβλήματα στο στομάχι ή το έντερο που σχετίζονται με το άγχος;


-Σωματικά συμπτώματα:

Σφιγμένοι ή τεταμένοι μύες, ειδικά στον αυχένα και τους ώμους

Πονοκέφαλοι

Προβλήματα ύπνου

Τρέμουλο

Πρόσφατη απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ

Απώλεια ή αύξηση βάρους

Νευρικότητα


-Συμπεριφορικά συμπτώματα:

Κωλυσιεργία

Τρίξιμο δοντιών

Δυσκολία στην ολοκλήρωση εργασιών

Αλλαγές στην ποσότητα αλκοόλ ή τροφής που καταναλώνετε

Έναρξη καπνίσματος ή καπνίζετε περισσότερο από το συνηθισμένο

Αυξημένη επιθυμία να είστε μαζί με άλλους ή επιθυμία απόσυρσης από τους άλλους

Υπερανάλυση (συχνή συζήτηση γύρω από αγχωτικές καταστάσεις)


-Συναισθηματικά συμπτώματα:

Κλάμα

Συντριπτική αίσθηση έντασης ή πίεσης

Προβλήματα χαλάρωσης

Νευρικότητα

Εγρήγορση

Κατάθλιψη

Αδυναμία συγκέντρωσης

Δυσκολία απομνημόνευσης

Απώλεια αίσθησης του χιούμορ

Αναποφασιστικότητα



Έρευνες αποδεικνύουν ότι ένα υγιές Πνευμονογαστρικό νεύρο είναι ζωτικής σημασίας για να ζούμε με ενσυναίσθηση, κατανόηση, να προάγουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις και δεσμούς και πολύ σημαντικό για την ικανότητα μας να παρατηρούμε, να αντιλαμβανόμαστε και να παίρνουμε σύνθετες αποφάσεις.


Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με μειωμένη, διαταραγμένη δραστηριότητα του εν λόγω νεύρου διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, διαταραχές πανικού, αγχώδη μετα-τραυματική διαταραχή, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, άγχος, βίαιες εναλλαγές διάθεσης, ινομυαλγία, αρχή Alzheimer και παχυσαρκία.


Για την καλή λειτουργία του Πνευμονογαστρικού νεύρου, όπως και όλων των νεύρων που κατέρχονται από τη βάση του κρανίου θα πρέπει να είναι και ο αυχένας και ολόκληρη η περιοχή του λαιμού σε καλή κατάσταση και δίχως βραγχύνσεις, μυικές ανισσοροπίες κλπ.


Κατά την επικοινωνία μεταξύ εντέρων/εγκεφάλου, μόλις 10% εντολές στέλνει ο εγκέφαλος προς τα όργανα, ενώ το 80-90% της επικοινωνίας είναι πληροφορίες από τα όργανα προς τον εγκέφαλο. Την επικοινωνία αυτή λοιπόν ελέγχει κι συντονίζει ένα συγκεκριμένο και μοναδικό νεύρο: το Πνευμονογαστρικό νεύρο!


Εάν τα όργανα σας έχουν κολλήσει ή δεν κινούνται σωστά με τον τρόπο που θα έπρεπε, για παράδειγμα λόγω των μυοπεριτονιακών συμφύσεων, θα στείλουν αισθητήρια ανάδραση (sensory feedback) μέσω του νεύρου στον εγκέφαλό σας ότι τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι ότι αισθανόμαστε περιέργα.


Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ:


Ασκήσεις Διαφραγματικής Αναπνοής, η Γιόγκα όπως και η Οστεοπαθητική (Visceral Manipulation) βοηθούν στην απαλλαγή των παραπάνω προβλημάτων.


Μια πολύ αποτελεσματική αναπνευστική τεχνική είναι η Sodarshan (σωστό όραμα) Kriya (διαδικασία κάθαρσης).


Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η SK βοηθά στην θεραπεία συμπτωμάτων που συνδέονται με Αγχώδη Μετατραυματική Διαταραχή, ανακουφίζει από διάφορες μορφές εξάρτησης, βοηθά στην μείωση της Κορτιζόλης (ορμόνη του στρες), μειώνει την χοληστερίνη, βελτιώνει τον ύπνο και δημιουργεί μια αίσθηση νοητικής γαλήνης και ευημερίας.


-Ο Dr Richard Brown M.D, του Columbia University αναφέρει επίσης ότι χαλαρώνει από τ οστρες τους μηχανισμούς απόκρισης, τα κυκλώματα που σχετίζονται με τους φόβους (προμετοπιαίος φλοιός και μεταιχμιακό σύστημα), συμβάλλει στην νευροενδοκρινική απελευθεύρωση ορμονών και τη νευροδιαβίβαση νιτρικού οξειδίου.


-Ο Dr. Porges PhD θέτει ς αξίωμα ότι οι αναπνευστικοί ρυθμοί που χρησιμοποιούνται στην SK άσκηση, ενεργοποιούν διαφορετικής διαμέτρου ίνες του νεύρου.


-Το πιο συναρπαστικό επιστημονικό εύρημα προέρχεται από τον Dr. Saatcioglu (Noρβηγία), καθώς οι έρευνές του αποδεικνύοθν οτι η συγκεκριμένη άσκηση ενισχύει την γονιδιακή έκφραση και μετατροπή (αλλαγές σε μοριακό επίπεδο). Εξηγεί ότι η τακτική άσκηση της SK επιφέρει αντιγηραντική δράση στο σώμα, ‘’ενθαρρύνοντας’’ τους κλώνους του DNA να αναδομηθούν από μόνοι τους (αλλάζει και ενισύεται ο τρόπος που τα ανοσοποιητικά κύτταρα χρησιμοποιούν τις γεννετικές πληροφορίες του DNA τους)!


-Το ποσοστό επιτυχίας της SK σε περιπτώσεις κατάθλιψης ανέρχεται σε 68-73%.


-Ο Dr. Stephen Larsen Phd σε πειράματα όπου μέτρησεη την εγκεφαλική δραστηριότητα με ΗΕΓ σε 19 επίπεδα του εγκεφάλου, βρήκε ότι όσοι ασκούνται με την συγκεκριμένη άσκηση καταδεικνύουν μια αύξηση της νοητικής εστίασης και ευαισθητοποίησης/επίγνωσης.


Επίσης το Γαλακτικό οξύ στο αίμα όπου είναι μία άλλη μορφή μέτρησης του στρες, δείχνει μια σημαντική πτώση μετά από άσκηση SK.


***Επίσης μια άλλη μεθοδος που έχει αποδειχθεί οτι το επήρεαζει περαν του διαλογισμού, ειναι η έκθεση σε κρύο περιβάλλον πχ. κρύο ντουζ,

1 view0 comments

Recent Posts

See All

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Πάντα η σημασία της αποκατάστασης στην προπόνηση ήταν πολύ σημαντική, τα τελευταία χρόνια όμως στη σύγχρονη προπονητική έχει πλέον...

Comments


bottom of page